Den Funktionelle Sangtræning
Om undervisningen
Al min undervisning tager udgangspunkt i dig og din stemme. Derfor vil jeg altid starte med en stemmeanalyse, som vi sammen kan arbejde ud fra, med henblik på at nå dine mål. Det kan være du oplever specifikke udfordringer med din stemme, som du ønsker hjælp til at løse. Mit mål er, at vi sammen får styrket dit instrument, således din sangstemme bliver stærk, fleksibel og udholdende. Måske oplever du tilmed, at din stemme begrænser dig i dit udtryk, på grund af manglende eller usund sangteknik. Derfor er det vigtigt for mig, at vi får skabt et solidt og sundt sangteknisk fundament, således du får mulighed for at bruge hele stemmen uden begrænsninger! Det er derfor jeg arbejder med funktionel sangtræning, hvor vi laver målrettede og konkrete øvelser, baseret på teoretisk viden og erfaring. Det at synge er en muskulær proces, hvorfor man ikke kommer udenom, at skulle træne stemmen, ligesom man træner alle andre muskler i kroppen, når man gerne vil være stærk og udholdende.
Første lektion
Første lektion vil altid starte med en indledende snak, med henblik på at lære hinanden bedre at kende. Jeg vil som regel spørge lidt ind til dig og din sangmæssige erfaring, hvilke genrer du godt kan lide at synge, og om du har specifikke målsætninger med undervisningen. For mig er det vigtigt, at det er dine ønsker og behov, der skaber grundlaget for undervisningen.
Derefter fortæller jeg gerne lidt om mig selv, og hvordan jeg arbejder bedst i praksis. Ved første lektion vil der i øvrigt altid indgå en introduktion til en opvarmningsrutine, som jeg vil opfordre til at du laver dagligt - en slags “stemmefitness”. Det er altid en god ide at medbringe en sang, som du ønsker at arbejde med løbende, således vi har et udgangspunkt. Hvis du ikke har en sang i tankerne, tager vi en snak om, hvilke genrer du gerne vil synge, og finder på den måde frem til noget sammen. Jeg plejer at afslutte hver lektion med en opsummering, samt nogle helt konkrete redskaber, som du kan øve til næste gang. Ved første lektion vil der være mange grundlæggende øvelser og info, hvorfor der muligvis ikke vil være så meget tid til sang.
De 3 trin i sangundervisningen
Jeg arbejder i praksis ud fra 3 forskellige trin i min sangundervisning, hvoraf det første trin på “tretrinsraketten” er den kompetente stemme. Først når dette er på plads, og funktionerne i din stemme er veltrænede, vil du kunne bruge hele stemmen uden en masse uhensigtmæssige virkemidler eller begrænsninger. Mulighederne i din sangstemme vil være fuldt ud tilgængelige, fordi du har styrket dit instrument igennem målrettet træning.
Herfra kan vi gå i dybden med, hvordan du ønsker at bruge stemmen mere genrespecifikt, og hvilken klang det kræver. Du lærer simpelthen, at spille på dit instrument med alt, hvad det indebærer, rent sangteknisk - altså genrebeherskelse. En god sanger skal kunne bruge stemmen varieret og sikkert, og derved træffe bevidste valg i forhold til den lyd de ønsker. Det gælder især de mere sammensatte og komplekse lyde. Når man kan det, har man opnået det jeg vil kalde kunstnerisk dygtighed.
På sidste trin går vi i dybden med alt det der skal til for, at brænde igennem med dit udtryk og din performance - det er simpelthen her du lærer, at kommunikere med dit instrument, således det bliver interessant for lytteren. Hvis man som sanger har en utrænet stemme, er det meget svært at kommunikere alle følelser videre, hvilket giver begrænsninger frem for muligheder i det udtryk man ønsker. Det er derfor jeg altid arbejder med opbygningen af stemmen og alt det sangtekniske først, så det grundlæggende er på plads, før vi arbejder videre med dit udtryk.
Hver session vil derfor bestå af helt konkrete øvelser, der tager udgangspunkt i “tretrinsraketten”, samt sang.
Stemmeproblemer
Oplever du stemmeproblemer fx i form af hæshed, mumlen, læspen, øget nasalitet, eller bliver din stemme ofte træt og slidt når du har brugt den meget? Alt dette er der råd for igennem funktionel træning, hvor vi arbejder med det fysiologiske og anatomiske i stemmen, samt får skabt nogle gode og sunde vaner.
Ligeledes vil jeg kunne hjælpe dig med, at genoprette din normale stemmefunktion, såfremt du oplever ødemer eller lignende. Hver problemstilling kræver en afvejning i forhold til grad, hvorfor det kan være nødvendigt, at der sideløbende foregår et forløb hos en øre-næse-hals læge.
Nervøsitet
Hvordan får man nervøsiteten til at arbejde for og ikke imod sig? Mange af os drømmer om at få bedre styr på nerverne, så de ikke forhindrer os i at præstere når vi bliver nervøse. Kroppen går måske i alarmberedskab, i såkaldt fight-or-flight mode, når vi skal synge foran andre, hvilket kan opleves, som om stemmen bliver sat ekstra meget på prøve. Når kroppen går i alarmberedskab mens vi skal synge, kan det føles som om det er ude af vores kontrol, men der er faktisk flere ting vi kan tage højde for og arbejde på, for at tage kontrollen tilbage.
Min tilgang til, at arbejde med nervøsitet, er på et kropsligt plan. Det vil sige de ting der er træningsbare og håndgribelige, i stedet for det bliver noget du skal “tænke” dig ud af. Det mest effektive sted at starte, er med vejrtrækningen, som er et af grundprincipperne i funktionel sangtræning, hvorfor vejrtrækningen altid vil være et primært fokus i min undervisning.
Vi kan lære at rumme vores nervøsitet, hvis vi øver os og bliver mere fortrolige med vores eget instrument. Dertil er det vigtigt at huske, at nervøsiteten faktisk sætter os op, og gør os klar til at yde vores bedste. Den må dog ikke styre os væk fra de ting, vi gerne vil kunne præstere. Derfor vil jeg altid arbejde med, at få øget kontrol over det der går ud over stemmen og ikke med, at fjerne nervøsiteten i sig selv.